1. 1
  2. 2
  3. 3

veelgestelde vragen

Wat zijn leveringskosten?


Dit zijn de kosten die betaald moeten worden aan de energieleverancier voor het leveren van elektriciteit en gas. Alle overige kosten, zoals netbeheerkosten en overheidsheffingen, zijn onafhankelijk van de leverancier. Deze kosten staan wel op uw jaarlijkse nota maar veranderen niet als u verandert van leverancier.
De kosten die vallen onder de leveringskosten zijn:
• * Leveringskosten elektriciteit (enkel- of dubbeltarief): Dit is het tarief per kilowattuur (kWh) die u verbruikt. Hebt u een meter met één af te lezen stand, dan betaalt u voor een enkeltarief. Zijn er twee standen af te lezen, dan is er vaak sprake van een dubbeltarief. U bepaalt zelf hoe lang u dit tarief wilt vastzetten. Keuzemogelijkheden zijn bijvoorbeeld: variabel (u zet het tarief niet vast) of 1, 3 of 5 jaar vast. Vaak kunt u ook nog kiezen tussen groene of grijze stroom. De tarieven worden bepaald door de energieleverancier.

• * Leveringskosten gas: dit is het tarief per kubieke meter (m3) verbruik. U bepaalt zelf hoe lang u dit tarief wilt vastzetten. Keuzemogelijkheden zijn bijvoorbeeld: variabel (u zet het tarief niet vast) of 1, 3 of 5 jaar vast. Bij gas is het beperkt mogelijk om te kiezen voor groen gas. De tarieven worden bepaald door de leverancier

• * Regiotoeslag gas: Dit is een toeslag voor het transport van gas per m3 verbruik. De hoogte van deze toeslag verschilt per regio en wordt bepaald door de netbeheerder en de afstand van uw woning tot Groningen. In Groningen (Slochteren) bevindt zich namelijk de gasbel van waaruit gas wordt getransporteerd. Hoe verder u van Groningen af woont, hoe hoger de regiotoeslag. In Nederland zijn tien regio’s. Vaak is het vermelde tarief voor leveringskosten gas inclusief de regiotoeslag.
• * Vaste leveringskosten voor elektriciteit en gas: Vaste leveringskosten zijn vergelijkbaar met abonnementskosten die een energieleverancier per maand of per jaar rekent voor de dienstverlening. Deze kosten betaalt u altijd, ongeacht de grootte van uw verbruik. De energieleverancier mag zelf de hoogte van de vaste leveringskosten bepalen. Deze kosten kunnen daarom sterk verschillen, afhankelijk van de leverancier.

Andere vragen in deze categorie